Skitne salgstriks er veien videre for restauranter

Del dette indlæg
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Det er bare en ting som deres restaurant skal gjøre. I dag, for 50 år siden og hundre år fra nå, vil det være det samme. Det er å vite svaret på:

Hvordan tjene penger på å selge mat?

Ingenting annet. Alt som kommer etter dette er bare et skritt mot det endelige målet: å ha en vellykket restaurant.

Markedsføring? Beliggenhet? God mat?

Dette er bare verktøyer som du trenger for å lykkes med målet. Til slutt er det forretningsfortjenesten din som lar deg drive restauranten og gjøre det du vil. Markedsføring er bare et middel til å tjene penger. God mat nytter ikke hvis du ikke tjener penger på den. Og beliggenheten kan godt være ‘Der ingen skulle tru at nokon kunne bu’ hvis du tjener penger på det.

Få enkelt mer omsetning med psykologiske salgstriks

Det eneste som betyr noe er om du får folk til å åpne lommeboken og kjøre kredittkortet gjennom kortterminalen.

Derfor må du bruke psykologiske salgstriks.

Skitne triks, hvis du vil. Høres ubehagelig ut, men det er nødvendig hvis du vil lykkes i dagens restaurantbransje – selv om hundre år.

1) Å lure gjestenes prisoppfatning

Alt er relativt, fant Einstein ut. Med sin relativitetsteori beviste han at 1 sekund ikke alltid er 1 sekund.

Det samme gjelder penger.

100 kroner vil alltid være 100 kroner, men den psykologiske effekten av å bruke dem avhenger av hva du kjøper. For eksempel vil parkering aldri være gøy å bruke penger på, mens det er gøyere å bruke penger på røyk og sprit.

Avisen The Economist vet om dette psykologiske fenomenet – at folks oppfatning av pris kan manipuleres. Du kan gjøre det samme hvis du tar denne tilnærmingen. Selv om de selger journalistikk og du selger mat, gjelder fortsatt dette psykologiske fenomenet.

De testet brukerne sine og ga tre valgmuligheter:

1) Internettavis-abonnement for $59

2) Printavis-abonnement for $125

3) Både print- og internettavis abonnement for $125

84% valgte nummer tre for $ 125. Det virker billigere fordi du får internettavisen for samme pris.

De testet også:

  • Internettavis-abonnement for $59
  • Både print- og internettavis abonnement for $125

Nå valgte bare 32% både print- og internettavisen, som 84% tidligere hadde valgt. 68% valgte internettavisen. De fikk nøyaktig samme tilbud: Både papiravis og internettavisabonnement for $125, men fordi de fjernet mellomversjonen, ser det plutselig ekstra dyrt ut.

Dette kan du lære av eksperimentet

Når du gir 3 alternativer – for eksempel et lite, middels og stort øl – bruker du det midterste for å sette rammene for prisen. Derfor er det fornuftig å velge det store (og dyreste).

Espresso House gjør dette når de (som et av de eneste stedene) tilbyr tre størrelser kaffe. De fleste har bare to, og det er en feil!

McDonald’s har også tre størrelser på pommes frites, og de vet hvordan de kan få gjestene til å bruke (mer) penger.

Prøv kassesystemet QuickPOS helt gratis. Det er utviklet til restauranter som vil selge mer. Derfor er det et omfattende statistikkverktøy. Du vil få svaret her hvis du faktisk selger mer.

2) Gi, så skal du nok få

Robert Cialdini er et kjent navn innen atferdspsykologi. I boka “Yes! 50 secrets from the science of persausion” forteller han om et eksperiment han gjorde på en restaurant.

Eksperimentet var å undersøke betydningen av en liten søt hilsen. En overraskelse i form av sjokolade.

Derfor testet han tre forskjellige utfall:

  • Gjestene fikk ingen sjokolade
  • Gjestene fikk 1 stykke sjokolade
  • Et stykke sjokolade til hver gjest ved bordet

Utfallet av eksperimentet var veldig interessant. Gjestene som fikk et stykke sjokolade ga hver 24% mer drikkepenger sammenlignet med de som ikke fikk noe sjokolade.

Du kan lære av eksperimentet

Drikkepenge-kulturen er nesten ikke-eksisterende i Norge, men eksperimentet inneholder fortsatt mye kunnskap som du kan lære av.

Robert Cialdini fant ut at trikset med en liten søt hilsen ikke kunne lykkes flere ganger fordi det ikke er sjokoladen som gjør susen, men overraskelsen og omtenksomheten. Tross dette viser det hva en overraskelse gjør for oss mennesker.

Gjør derfor noe for gjestene dine som de ikke forventer det i det hele tatt. De små tingene betyr mye, og de skal nok vise takknemlighet. Sannsynligvis ikke med å si «Wow, jeg vil gjerne betale 500 kroner ekstra», nei. Effekten blir indirekte, men fortsatt av stor betydning, fordi de får en usedvanlig god opplevelse. Og det er også verdt pengene – de besøker restauranten din igjen.

3) Prisen vil alltid gjøre vondt

Det gjør vondt når vi bruker penger. Vitenskapen sier det er enighet om at folk kjenner mer følelser når de taper 100 kroner, enn når de får 100 kroner.

Du bør derfor vurdere:

  • å fjerne valutaen slik at det for eksempel ikke står kr. etter prisen på menyen.
  • å vise deres dyreste retter først. Dette får de andre rettene til å virke billigere fordi de dyreste rettene gjør at de billigere rettene virker enda billigere.

4) Snakk med gjestenes apeinstinkt

Mennesker er ikke rasjonelle. Selv om vi kan tenke før vi snakker og vurdere beslutninger grundig, er vi svært irrasjonelle.

Du kan øyeblikkelig fjerne gjestenes evne til å tenke rasjonelt.

Gi et tilbud. Du trenger ikke å være et kjempe godt tilbud, men der må være litt å spare. Det skal heller ikke være noe du reklamerer for, fordi dette tilbudet må være unikt og eksklusivt – ja, det kan et tilbud godt være.

Det blir nå servitørens jobb å selge tilbudet. Dette har blitt sett før, og det lykkes sjeldent. Kanskje fordi servitøren fikk gjesten til å tenke rasjonelt, og det bør dere unngå.

Få gjesten til å tenke irrasjonelt. Servitøren må bare legge til «- vi har akkurat i kveld fått lov til å gi en kopp kaffe gratis når du kjøper to.» Det er helt opp til deg hvordan det er formulert.

Tilbudet må ha en utløpsdato. Kun i dag. Kun i kveld. Kun til deg akkurat nå. Den slags ting.

Sannsynligvis det mest oversette problemet i restaurantbransjen

Servitørene bør få lov til mer. De må kunne gi tilbud som de skreddersyr selv, fordi gjesten definitivt vil ha en bedre opplevelse, og dette vil gi mer salg. Og det kan du med QuickPOS – Det mest fleksible kassesystemet.

Se hvilke problemer QuickPOS løser for dig

 

Få besked når vi skriver et nyt indlæg

Vi udgiver et indlæg en gang om måneden.

Se andre indlæg

Uncategorized

7 steg for å starte din egen restaurant

Tenker du på å starte din egen restaurant? Det kan være en nervepirrende tid. For å gjøre deg helt klar til den store åpningen, har

Find den rigtige løsning

Fortæl os lidt mere om din forretning og kom godt i gang.